Kirjallisuustoimittaja

View Original

Naiset vailla menneisyyttä

Esikoisteoksellaan Valas nimeltään Goliat Cristina Sandu pääsi Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2017. Vesileikit osoittaa, että Sandu on tullut suomalaiseen kirjallisuuteen omaperäisellä tyylillä. Pienoisromaani on tavallaan peilikuva esikoiskirjasta.

Sandu asuu nykyään Englannissa, mutta hänen kotijuurensa ovat Romaniassa ja Suomessa. Ensimmäisessä teoksessaan toisen kulttuurin piirteet selittivät paljon henkilöitä ja heidän käyttäytymisensä motiiveja. Vesileikissä olevat tytöt ja naiset pyrkivät sen sijaan peittämään menneisyytensä. Tämä piilotetaan uuden kielen taakse ja kieltämällä lähtökohtansa.

Kirja sisältää useiden naisten elämävaiheiden kuvauksia eri puolilla maapalloa. Kuusi tyttöä harjoittelee kurinalaisesti taitouintia, Anita rakastuu Hämähäkkimieheen Helsingissä, Pauliina kalastelee Kaliforniassa, Betty uhkapelaa Karibianmerellä ja Nina salaa italian kielen avulla todellisen lähtömaansa.

Naisten rooleina on usein muiden palveleminen. Helsinkiin sijoittuvassa tarinassa Anita joutuu väkivallan kohteeksi. Naisten irrallisuus ja mihinkään sitoutuvuus on läpikulkeva teema. Toisaalta Sandu houkuttaa lukijaa ajattelemaan, että ihmiseen ei pitäisikään aina liittää ennakkoluulojen värittämiä ajatuksia tietystä kotimaasta tai kulttuurista. Kaikki kirjan naiset on luettavissa omina persooninaan vailla yleistäviä kulttuurisidoksia.

Omaan persoonaan vahvasti liittyvää syntymäkieltä Sandu pohtii hieman yllättävällä tavalla. Oma äidinkieli ei olekaan aina se, jolla ihminen haluaa parhaiten ilmaista itseään. Uuden, opitun kielen taakse voi piiloutua. 

”Vaikka siitä on jo aikaa kun lähdin, lapsuuden kielen kuuleminen saa minut aina vaivautuneeksi. Lämmön sijaan tunnen ärtyneisyyttä, kuin kieli pilkkaisi minua. Ja niin me jatkamme keskustelua englanniksi.

Se hetki kun voisin luontevasti kertoa puhuvani samaa kieltä, hänen, meidän kieltämme, lipuu ohi.”

Taitouintiryhmästä alkanut kuvaus saa selityksen teoksen loppupuolella, kun ilmenee, että urheilu olikin keino päästä pakoon. Samalla Sandu tiiviillä kerronnallaan osoittaa kuinka alati katseen kohteina olevat naiset tuomitaan pettymyksen kautta epäonnistujiksi.

Cristina Sandu: Vesileikit (Otava, 2019)

Kirjailija Cristina Sandu. Kuva Marjo Tynkkynen.