Kirjailijat pohtivat minuuttaan

Kirjailijat pohtivat minuuttaan

Useat kirjailijat kirjoittavat tämän vuoden kirjoissaan autofiktiivisesti omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan. WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson sanoo, että myös ilmastonmuutos ja eriarvoistuminen ovat nousseet entistä enemmän esille.

Carlsonin mukaan WSOY:n keväässä on paljon omasta elämästä kirjoittamista – autofiktiota. Sitä on sekä esseistiikassa että proosassa.

”Minusta tuntuu että elämme keskellä niin suurta murrosta, että ilmastonmuutos ja eriarvoistuminen tulevat olemaan vielä enemmän lähivuosina esillä. Myös yhteiskunnallistuminen kirjoituksista tulee lisääntymään”, Carlson arvioi.

Kevään kirjoista Carlson haluaa poimia erityisesti kaksi esseekirjaa: Juhani Branderin Miehen kuolema ja Tommi Melenderin Poika, joka luki Paavo Haavikkoa. Kumpikin kuvaa henkilökohtaisella otteella miehenä olemista ja mieheksi kasvamista. Carlson odottaa innostuneena myös, millaisen vastaanoton saa juuri ilmestynyt Helena Sinervon Tytön huone.

Tommi Kinnuselta ilmestyy elokuussa uusi teos Ei kertonut katuvansa. Lappiin sijoittuva teos kertoo saksalaisten mukana sodan jälkeen lähteneistä naisista, jotka palasivat eivätkä voineet tietää mitä kotona odottaa. 

”Saksalaisten mukaan lähteneitä naisia ei ole kovin paljon romaaneissa käsitelty. Tässä korostuu se, miten he jäivät hylkiöiksi omassa yhteisössään, eräänlaiseen välitilaan. Syitä lähteä on ollut monenlaisia, osin syyt ovat vetäneet ja osin työntäneet. Paremman elämän etsimistä kuten ihmisillä aina, mutta tietämättä, mitä sen ”paremman” taustalla oli. Kinnunen on kirjoittanut merkittävän teoksen, joka on todella vaikuttava lähihistorian kuvaus”, Carlson sanoo.

Pitkän tauon jälkeen Rakel Liehu julkaisee teoksen Valaanluiset koskettimet. Tätä hän on hionut pitkään, ja siinä on yhtenä isona elementtinä piano. Yllätys saattaa olla myös Kreetta Onkelilta uusi keskiluokkaisuutta ravisteleva romaani.

Lukemisen vähenemisestä huolestunut Carlson mainitsee vielä teoksen, joka syntyi yhteistyössä Ellun Kanojen kanssa. Mitä tapahtuu huomenna lukemiselle -kirjassa on tekstejä muun muassa Heli Laaksoselta, Minna Rytisalolta ja Elina Hirvoselta.

Kuuntele haastattelusta miten päästä kirjailijaksi WSOY:lle

Anna-Riikka Carlson pohtii omia lukumieltymyksiään.

”Kun alan lukea, siinä pitää olla ensimmäisillä sivuilla jotain lumoavaa. Kirjoittajan on onnistuttava viemään johonkin sellaiseen maailmaan johon haluan jäädä, ja hänen on pidettävä otteessaan”, Carlson korostaa.

Uusien käsikirjoitusten aiheista hän kaipaa rakkautta, hellyyttä ja pysyvyyttä. Carlsonin mielestä olisi ihana lukea suuri rakkausromaani vuosikymmenten kumppanuudesta, ja siitä mikä saa ihmiset pysymään yhdessä.

Kuuntele haastattelusta, millaisia neuvoja WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson antaa kirjoittamista ja julkaisemista aloittavalle.

WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson.

WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Kustannuspäällikkö odottaa yllätyksiä

Kustannuspäällikkö odottaa yllätyksiä

Toiminnan vapautta, ajatuksen vapautta!

Toiminnan vapautta, ajatuksen vapautta!