Otavan tähdet loistavat
Kustannusyhtiö Otava on saanut kotimaisen kaunokirjallisuuden markkinoista noin 40 prosentin ja suomennetuissakin noin kolmanneksen osuuden. Otavalla on vuosittain enemmän nimikkeitä myydyimpien kahdenkymmenen teoksen listoilla kauno-, lasten- ja nuorten- sekä käännöskirjoissa. Finlandia-ehdokkuuksissakin Otavan kirjailijoita on ollut yhteensä jo enemmän kuin WSOY:llä.
Painettujen kirjojen myynti on ollut alenevaa 2000-luvulla, vaikka pieni piristys välähtikin vuosina 2017 ja 2018. Voittajana pienenevillä kirjamarkkinoilla voi pitää Otavaa. Sen yleisen kirjallisuuden liikevaihto kasvoi, ja liiketulos pysyi aiempien vuosien hyvällä tasolla viime vuonna. Painettujen kirjojen myynti oli edellisen vuoden tasolla, ääni ja sähkökirjat kasvoivat merkittävästi. Otavan markkinaosuus kasvoi kaikissa kirjallisuuslajeissa.
Kustannusosakeyhtiö Otavaan kuuluvat Like kustannus, F-kustannus, Moreeni, Nemo, Finn Lectura, Satukustannus ja hiljattain ostettu Karisto. Otavan kirjaryhmään kuuluu myös Otavan kirjapaino Oy Keuruulla.
Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio sanoo, ettei tarkoitus ole ostaa kilpailua pois, vaan pikemminkin laajentaa ja siten mahdollistaa laaja ja monipuolinen kustannusohjelma. Otava on Vainion mukaan ostanut sellaisia tekijöitä, jotka täydentävät Otava-konsernin valikoimaa. Kaikki kirjaryhmän kustantamonimet säilyvät itsenäisinä.
Otava lopetti äänikirjojen myynnin kirjastoille
Ääni- ja e-kirjojen lainaus on moninkertaistunut kirjastoissa nopeasti vuodesta 2016 lähtien. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun Ellibs-kirjastojen alueella kotimaisten e-kirjojen käyttökerrat ovat yli kymmenkertaistuneet vuodesta 2016 vuoteen 2019 verrattuna. Otava kuitenkin lopetti äänikirjojen myynnin kirjastoille viime syksynä. Tämä kaventaa lainaajien mahdollisuuksia kuunnella äänikirjoja kirjastojen kautta.
Vainion mielestä Otavan päätökseen lopettaa äänikirjojen myynti kirjastoille ei liity suurta dramatiikkaa. Otava oli mukana usean kirjaston pilotissa, kun äänikirjoja testattiin. Kentän sekavuus ilmeisesti aiheutti Otavan vetäytymisen, koska Vainio haluaa Otavan vielä odottavan kunnes kaupalliset markkinat kehittyvät.
”Kirjailijoiden tulee myös äänikirjamarkkinoilla ansaita tekemällään työllä. Ääni- ja sähkökirjoissa ei olla vielä siinä tilanteessa, että kirjailijat saisivat lainauskorvauksia. Kunnes tilanne korjaantuu, katsellaan ja annetaan kaupallisten markkinoiden kehittyä”, Vainio sanoo.
Kirjastoissa ääni- ja e-kirjojen lainaus on kasvanut niin huimasti, että se saattaa jo vaikuttaa painetun kirjojen myyntiin. Otava ei kuitenkaan Vainion mukaan pyri myyntiä rajoittamalla vaikuttamaan markkinoihin.
Uudistaako Otava äänikirjasopimuksensa kirjailijoiden kanssa?
Pasi Vainion kommenteista voisi aavistella kustantamon valmistelevan uusia sopimuksia. Hänen mukaansa tämä on jatkuvaa yhteistyötä kirjailijoiden kanssa. Otavan tiloissa oli vähän aikaa sitten 120 kirjailijaa neuvottelemassa asiasta, Vainio kertoo. Sähköisten ja äänikirjojen kasvu on Otavallakin ollut nopeaa. Niiden markkinaosuus arvolla mitattuna on jo noin neljännes koko kirjamyynnistä.
Äänikirjoissa kasvu on ollut huimaa jo kaksi vuotta. Otava perusti Virta-nimisen tiimin kehittämään ääni- ja sähkökirjoja. Vainio kertoo, että Otava panostaa paljon äänikirjoihin ja tuo jo julkaistujen kirjojen listoilta lisää materiaalia saataville. Tämän vuoden tavoite on noin 1200 nimikettä.
BookBeat, Storytel ja uusi Suomalainen Plus
Äänikirjapalveluissa näyttää olevan meneillään voimakas markkinoiden jakelukuhina. Suosituimman BookBeatin rinnalle on menestyksekkäästi tullut muun muassa Storytel. Otava-konserniin kuuluva Suomalainen Kirjakauppa perusti uutena palveluna ensimmäisen suomalaisen kuukausimaksullisen lukuaikapalvelun Suomalainen Plus. Mobiililaitteelle ladattavassa palvelussa voi lukea ja kuunnella tuhansia kirjoja rajattomasti. Suomalainen Plus -palvelu lanseerattiin Runebergin päivänä.
BookBeat toimii tiiviissä yhteistyössä Bonnier/WSOY-kustantamoiden kanssa. Storytel osti hiljattain Gummeruksen. Vainio korostaa, että Otava kohtelee kaikkia lukuaikapalveluja tasapuolisesti, välttää leiriajattelua ja myy kaikille kaupallisille äänikirjapalveluille kirjojaan. Kariston osto Otavaan saattaa osittain liittyä myös äänikirjamarkkinoihin, koska Karistolla ei ole osaamista tällä alalla.
Kuuntele Pasi Vainion haastattelu ja hänen kaksi kirjasuositustaan
Kuuntele tästä Pasi Vainion haastattelu. Haastattelun lopussa Vainio nimeää tältä vuodelta kaksi kirjasuositustaan: Alkuvuodelta Tiina Raevaaran Kaksoiskierre ja syksyllä ilmestyvistä Paula Nivukosken Mainingin varjo.
Kirjailija Paula Nivukoski vasemmalla (kuva Petri Mulari) ja kirjailija Tiina Raevaara (kuva Ville Juurikkala).